Et sjøsamisk år har samme inndeling som et reindriftssamisk år – åtte årstider: Vinter/Dálvi – Vårvinter/Giđđadálvi – Vår/Giđđa – Vårsommer/Giđđageassi – Sommer/Geassi – Høstsommer/Čakcageassi – Høst/Čakca- Høstvinter/Čakcadálvi.

Samene har ulike gjøremål i de ulike årstidene. Reindriftssamene har sine gjøremål og sjøsamene sine, men det er endel likhetstrekk mellom disse. De åtte årstider er mest gjeldende for de som driver tradisjonelle næringer som reindrift eller gårdsbruk/fiske. Inndelingen av månedene deles også midt i månedene. Les mer under om våre tilbud i de ulike samiske årstideene

Dálvi (vinter)

Fra desember til februar er det mørketid, og nordlyset spiller ofte på himmelen,

På denne tiden av året er det tid for fjøsdrift, duodji og vinterfiske etter torsk. Ved et besøk hos oss kan våre gjester gå skiturer, gå på en topptur, kjøre snøscooter, drive med is-klatring og islek, ta en tur i skog og mark på truger, kjøre hundeslede. Eller bare ta en tur langs vegene med spark.

Giđđadálvi (vårvinter)

I februar og mars går det igjen mot lysere tider og sola er kommet tilbake. Det er fortsatt tid for fjøsdrift og vårfiske etter torsk foregår nå. Dette er også årstiden for å tørke kjøtt. De første fisketuristene ankommer ofte i denne årstiden. Av aktiviteter så er det gode forhold for å gå på ski (også langrenn i preparerte løyper), toppturer, snøscooterturer, isfiske på fjellet, kjøre med hundespann og turer med spark og truger.

Giđđa (vår)

Når våren kommer i april-mai er det fremdeles fantastiske forhold for skiturer til fjells, eller en skitur i preparerte løyper. I fjøsen er det lammetid, mens man ute kan drive med eggsanking og isfiske. Det begynner å bli mulig å bruke sykkel samtidig som man fortsatt kan gå på truger og ski/langrenn, toppturer, og kjøre med snøcooter og hundespann. En snøscootertur kan kombineres med isfiske.

Giđđageassi (vårsommer)

Nå i mai-juni går vi mot sommer, men fremdeles med muligheter for vinteraktiviteter – som brevandring. Våronnen pågår nå samtidig med laksenotfiske og eggsankning. Hos oss kan man drive med havfiske, elvefiske, sykling, terrengsykling, vandring og elvepadling.

Geassi (sommer)

I perioden juni-august er det virkelig tid for å prøve de gode fiskemulighetene i Lyngenfjorden og Kåfjorden, blant annet etter seien. Det er også tid for høyonn nå, og fortsatt pågår laksenotfiske. Andre aktiviteter er sykling, terrengsykling, vandreturer,strikkhopp, toppturer, fisketurer på fjellet, elvefiske/laksefiske og elvpadling. Det er også festivaltid. Multebæra begynner også å bli moden for plukking.

Čakcageassi (høstsommer)

Om høsten i august-september er det bær- og jakttid. Nå kan man fiske etter sei, sild, flyndre og kveite på fjorden. Det er sopp og bær i skog og mark som kan plukkes, og poteten skal tas opp. Ellers kan man fortsatt fiske på havet, gjennomføre sykkelturer både langs veier og i terrenget, hoppe i strikk, gå fotturer, jakte etter småvilt i skogen og på fjellet, plukke bær og padle på havet, i innsjøer på fjellet og i elver.

Čakca (høst)

Senhøst i oktober-november før mørketiden kommer, er det innsankning av sauer, sauene klippes, og det er slaktetid. Det fiskes etter hyse, torsk og sild. Nå leter man også etter duodjiemner i skog og mark.

Hos oss kan våre gjester drive med havfiske, sykling, terrengsykling, gå på vandreturer og/eller jaktturer, plukke bær, eller drive med isklatring.

Čakcadálvi (høstvinter)

Nå er sauene inne i fjøsen igjen for vinteren. Daglyset er nesten helt borte. Det er forsatt muligheter for å jakte på småvilt – og på nordlyset. Duodji er en vanlig aktivitet. I mørketiden i november-desember kan vi arrangere møter, konferanse og julebord på bestilling. Med 32 sengeplasser, møterom og restaurant kan Manndalen være et fint sted å arrangere bedriftssamling og julebord. Ellers er det muligheter å gå skiturer, kjøre snøscooter, fiske på isen, kjøre med hundespann eller snøcooter, gå en tur på truger eller drive med isklatring og is-lek.

nb_NONorsk bokmål